تعريف چک


در ماده ي 310 قانون تجارت در تعريف چک نوشته شده است چک نوشته اي است که به موجب آن، صادرکننده وجوهي را که در نزد محالٌ عليه( کسي که به او حواله داده شده که درباره چک بانک است) دارد، کلا يا بعضا مسترد يا به ديگري واگذار مي نمايد ؛ اما ماده ي 2 قانون صدور چک اصلاحي 1382، آن را سندي مي داند که عهده ي بانک هاي داير به موجب قانون ايران صادر شده باشد؛ در واقع، چک از نظر قانون اصلاحي 1382، نوشته اي است که بر عهده ي يک بانک صادر شده باشد، به عبارت ديگر، نوشته اي است که محالٌ عليه آن يک بانک است.مقصود از چک کيفري،يک اصطلاح بازاري است و در قانون همچين اصطلاحي وجود ندارد .در واقع مقصود از اين عبارت ،وصول چک پرداخت نشده از طريق طرح شکايت در دادسراست.چک پرداخت نشدني همانطور که از نامش ميتوان متوجه شد ،چکي است که وجه آن به دلايلي مثل بسته بودن حساب صادر کننده،نبود مقدار پول کافي در حساب او،عدم تطابق امضا، قلم خوردگي يا اختلاف در متن چک پرداخت نميشود.مطابق با شرايط ، چک از هر دو ضمانت اجراي حقوقي و کيفري برخوردار و در صورت عدم وصول وجه چک، صادرکننده به حبس محکوم خواهد شد. پس با عنايت به مواد 3، 7 و 10 قانون صدور چک 1382، صادرکننده به جرم صدور چک بلامحل به شرح زير قابل تعقيب جزايي(کيفري) است.


چک بانکي عادي


چک بانکي عادي يکي از مرسوم‌ترين انواع چک بانکي است که صاحب چک، از حساب جاري خود، چکي را در وجه حامل يا شخص گيرنده صادر مي‌کند. براي نقد کردن اين چک بايد به يکي از شعبه‌هاي بانکي که چک را صادر کرده است، مراجعه نمود.


براي نقد شدن اين چک هيچ تضميني وجود ندارد. اگر موجودي حساب صاحب چک کافي نباشد قادر به نقد کردن و گرفتن پول‌تان نخواهيد بود. در واقع تنها تضمين اين نوع چک، اعتبار صادرکننده است.


چک تاييد شده


در اين نوع چک، صاحب حساب جاري، چکي را در وجه حامل يا شخص گيرنده صادر مي‌کند و بانک پرداخت وجه را تاييد مي‌نمايد. چک تأييدشده تضمين بيشتري در اختيار دارنده آن قرار مي‌دهد. زيرا بانک تأييد مي‌کند که صادرکننده آن به ميزان مندرج در چک، وجه نقد در حساب خود دارد. بانک پس از تاييد مطلب مذکور، وجه را در حساب صادرکننده مسدود مي‌کند و سپس آن را فقط به آورنده چکِ تاييدشده مي‌پردازد.


چک تضمين شده


چک تضمين‌شده يا چک تضميني رمزدار چکي‌ست که توسط بانک و به درخواست مشتري صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمين مي‌شود. براي صدور چک تضميني نياز به داشتن دسته چک نيست بلکه هر فردي مي‌تواند با مراجعه به بانکي که در آن حساب دارد درخواست صدور چک تضمين شده کند.


اين نوع چک در حقيقت يک چک بانکي‌ست، نه چکي که بانک آن را تضمين مي‌کند. درواقع اين چک‌ قابل‌وصول و قابل‌اطمينان است زيرا در زمان صدور چک تضميني، مبلغ آن از حساب صادرکننده کسر مي‌گردد.اين چک را مي‌توان با مراجعه به شعب بانک صادرکننده وصول کرد. همچنين اين امکان وجود دارد که چک تضمين شده را در ساير بانک‌ها نقد کنيد با اين تفاوت که واريز آن به حساب شما حدود 1 روز کاري زمان خواهد برد.


لازم به ذکر است که چک‌هاي تضمين‌شده قابل‌مسدودشدن و توقيف‌کردن نيستند و ورشکستگي و فوت کسي که چک را صادر کرده‌ است، تأثيري در وصول آن ندارد.


چک بين بانکي (چک رمزدار)


چک بين بانکي به چکي گفته مي‌شود که به وسيله‌ي بانک و بنا به درخواست مشتري به عهده‌ي يکي از بانک‌هاي ديگر و با استفاده از رمز صادر مي‌گردد. اين نوع چک را نمي‌توان نقداً وصول کرد، بلکه بانک مورد نظر مبلغ را به حساب متقاضي در بانک مقصد انتقال مي‌دهد. بنابراين، چک بين بانکي، غيرقابل انتقال به شخص ثالث است.


پرداخت چک بين بانکي، همچون چک تضمين شده، از سوي بانک کاملا تضمين مي‏شود و حکم پول نقد را دارد. چک بين بانکي حتما بايد در وجه شخص گيرنده نوشته شود و صدور آن در وجه حامل ممنوع است. همچنين شماره حساب و کد شعبه بانکي که فرد گيرنده در آن حساب دارد نيز بايد در چک درج گردد. از اين رو، احتمال يده شدن و سواستفاده از چک بسيار کم است و استفاده از آن از امنيت بالايي برخوردار است.


چک مسافرتي


چک مسافرتي توسط بانک صادر و وجه آن در هر يک از شعب آن بانک يا توسط نمايندگان و کارگزاران آن پرداخت مي‌شود. چک مسافرتي در واقع نوعي چک بانکي‌ست، با اين ويژگي که وجه آن را همه شعب بانک صادرکننده مي‌پردازند. همين امر سبب مي‌شود افراد به‌جاي حمل پول از چک مسافرتي استفاده کنند. به‌علاوه اين چک‌ها قابل‌اطمينان نيز هستند.


اگر روزي چکي را از شخصي در دست داشتيد و براي نقد کردن آن به بانک مراجعه کرديد و حساب صادرکننده چک موجودي نداشت، براي دريافت طلب خود چه خواهيد کرد؟ به کدام محکمه مراجعه مي‌کنيد؟ اين نوشتار درپي پاسخ به اين سوال‌ و توضيحات چک برگشتي است.


قانون به صدور چک بلامحل به عنوان يک جرم نگاه کرده است. هر جرمي براي وقوع، نياز به شرايطي دارد. قانون اعلام مي‌دارد که در صورت وجود هر يک از حالات يا شرايط زير، صدور چک بلامحل جرم کيفري نخواهد بود. بنابراين در هر يک از موارد زير، شکايت شاکي به دليل حقوقي بودن چک پيگرد کيفري نخواهد داشت:


1? در صورتي که چک برگشتي داراي وعده باشد


چک بايد به صورت نقد و بدون وعده صادر شود. زيرا چک بايد همانند اسکناس وسيله پرداخت نقدي باشد. بنابراين اگر به فرض مثال، امروز چکي براي تاريخ فردا يا هفته يا ماه يا سال آينده صادر شود، صادرکننده چک مجازات کيفري نخواهد شد. زيرا اين چک حقوقي است. همان‌طور که مي‌دانيد، صدور چک برگشتي بدون وعده، بسيار نادر است و حتي بسياري از چک‌هايي که صادرکنندگان آن توسط دادگاه به مجازات حبس محکوم مي‌شوند، در واقع چک‌هاي وعده دار و حقوقي هستند اما دليل تعيين مجازات در اين موارد آن است که صادرکنندگان چک به عنوان متهم در دادسرا يا دادگاه قادر به اثبات اين موضوع که چک به صورت وعده‌دار صادر شده است نيستند. بنابراين نحوه اثبات اين موضوع و شيوه دفاع، از اهميت فراواني برخوردار است.


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

گروه نرم افزاری سازه حساب 123 فیلم گاوصندوق زمین برای زندگی zomord مدیریت و مشاوره ارتباطات, روابط عمومی و رسانه محکوم به زندگی idehmedia برج موزیک| دانلود اهنگ |موزیک برج