استرداد جهزيه


اموالي که بر طبق رسوم قديم زن به خانه شوهر مي‌آورد، تحت عنوان جهيزيه شناخته مي‌شود


اصولا زن نيز مانند مرد مي‌تواند در اموال خود هر تصرفي انجام دهد و در واقع در مسايل مالي خود استقلال تام دارد


سياهه جهيزيه


زن جزئيات اموال مربوط به جهيزيه خود را در سياهه‌اي يادداشت کند


به اين نوشته اصطلاحا سياهه جهيزيه گفته مي‌شود. سياهه جهيزيه تهيه‌ شده توسط زن بايد به امضاي مرد برسد.


امضاي مرد به سياهه جهيزيه اعتبار مي‌دهد، اما در صورتي که اثر انگشت شوهر نيز در سياهه اموال زن درج شود، اين موضوع اعتبار اين سند عادي را بيشتر خواهد کرد


در سياهه اموال زن ذکر مي‌شود که به عنوان مثال يخچال، ماشين لباسشويي، اجاق گاز و نظاير آن به عنوان جهيزيه تهيه شده است


آيا جهيزيه به ارث ميرسد؟


همسران در مسائل مالي خود استقلال دارند. به همين دليل جهيزيه نيز مالي است که متعلق به زن است و اگر زماني زن فوت کند، اموالي که از او به جا مي ماند به ميزان سهم الارث به وراث تعلق مي گيرد


جهيزيه نيز به چنين سرنوشتي دچار مي‌شود. اگر مرد و زن فرزند داشته باشند، يک چهارم اموال به مرد، ارث مي رسد و اگر صاحب فرزندي نباشند، يک دوم اموال به مرد به ارث رسيده و بقيه اموال ميان فرزندان تقسيم مي شود.


استرداد جهيزيه


در عرف و قوانين خانواده و ساير قوانين ايران، جايي ديده نمي‌شود که بنا را براساس جهيزيه نهاده باشند.


جهيزيه از حقوق مالي زن است. هرچند هر مالکي حق همه گونه تصرف در مايملک خود را دارد.


اما مرسوم نيست که در هنگام زندگي مشترک، زن جهيزيه خود را مسترد کند.


اين موضوع در جايي مصداق مي يابد که اختلافات عميق شده و زن مي خواهد از اين حربه عليه شوهر استفاده کند و با جهيزيه او را به زانو درآورد.


اما اموالي که توسط شوهر تهيه شده است در حکم جهيزيه و يا جزيي از جهيزيه نيست و زن نمي‌تواند در دعوي استرداد جهيزيه، آن اموال را نيز مطالبه نمايد.


براي اثبات درخواست استرداد جهيزيه از مرد، بهترين راه ارسال اظهارنامه رسمي با موضوع درخواست استرداد جهيزيه است که از تاريخ ابلاغ اين اظهارنامه، يد مرد نسبت به جهيزيه يد اماني شده و عدم استرداد جهيزيه، ميتواند با جمع ساير شرايط موجب تعقيب کيفري مرد شود.


در اين حالت زن مختار است در صورتي که مبلغ جهيزيه زير بيست ميليون تومان باشد براساس قانون جديد شوراهاي حل اختلاف، استرداد جهيزيه را از طريق شوراي حل اختلاف مطالبه نمايد.



اگر مبلغ جهيزيه بالاي بيست ميليون تومان باشد استرداد جهيزيه از طريق طرح دعوي استرداد جهيزيه در دادگاه خانواده انجام مي‌شود


قبل از طلاق


فراهم کردن اموالي که براي زندگي مشترک با عنوان جهيزيه شناخته ميشود، مطابق قانون بر عهده مرد است و مطابق عرف بر عهده زن ميباشد


زن ميتواند از خريدن جهيزيه خودداري کند. وظيفه مرد است که لوازم منزل مشترک را تهيه کند. يعني مرد قانونا نميتواند زن خود را مجبور کند که جهيزيه خريداري کند


اگر زن جهيزيه خريداري کرده باشد، ميتواند در زمان زندگي مشترک نيز براي استرداد جهيزيه و يا پس گرفتن آن از شوهر خود اقدام کند


 در طلاق از طرف مرد


مرد در هر زماني ميتواند براي طلاق زن اقدام کند


اگر وسايل منزل مشترک که با عنوان جهيزيه شناخته ميشود، متعلق به زن باشد، زمانيکه مرد ميخواهد زن را طلاق بدهد، زن ميتواند دادخواست استرداد جهيزيه بدهد و تمام وسايلي را که خريداري کرده است و در خانه مرد به صورت امانت ميباشد را از او بگيرد.


 در طلاق از طرف زن


زن براي طلاق بايد دليل قانوني و يکي از شرطهاي 12 گانه در سند ازدواج را داشته باشد.


زمانيکه زن ميخواهد از شوهر خود طلاق بگيرد، ميتواند دادخواست استرداد جهيزيه داده و مطابق با سياهه جهيزيه، تمام وسايلي را که خريداري کرده است را از شوهر خود بگيرد.


استرداد جهيزيه هم ميتواند قبل از طلاق و هم بعد از طلاق از مرد انجام شود.


 طلاق توافقي


در طلاق توافقي زن و مرد بايد در خصوص جهيزيه اي که زن به خانه آورده است توافق کنند و معمولا زن جهيزيه خود را با خود ميبرد.


اگر هم زن و مرد توافقي در خصوص جهيزيه نکنند زن ميتواند با استناد به سياهه براي گرفتن جهيزيه خود اقدام کند.



خيانت در امانت نسبت به جهيزيه


با توجه به اينکه در جرم خيانت در امانت، عنصر قانوني سپردن مال، به قصد استرداد شرط مهمي است، درباره جهيزيه، مادامي که زوجين زندگي مشترک دارند و از جهيزيه استفاده مي‌کنند بحث سپردن به عنوان امانت مطرح نيست، تا با عدم استرداد جهيزيه از طرف زوج، امکان طرح شکايت کيفري خيانت درامانت توسط وي انجام شود.


اما در صورتي که زوجين، جدا از هم زندگي مي‌کنند يا پس از طلاق، زوج از گرفتن جهيزيه خودداري نمايد و زوجه اظهارنامه رسمي مبني بر مطالبه جهيزيه ارسال نمايد، مي‌توان در اين حالت يد زوج را اماني دانست و شکايت خيانت در امانت به دليل عدم گرفتن جهيزيه مطرح نمود که البته مرسوم نيست.


بهترين راه براي گرفتن جهيزيه تقديم دادخواست استرداد جهيزيه مي‌باشد


تعقيب کيفري شوهر به اتهام فروش جهيزيه


با توجه به مال بودن جهيزيه و اختصاص اين اموال به زن، در صورتي که مرد جهيزيه همسرش را به فروش برساند، ممکن است با اتهام فروش مال غير که مجازات آن درحکم ي است، روبرو شود.


اين محکوميت غير قابل تبديل به جزاي نقدي است و حداقل يکسال حبس، پرداخت جزاي نقدي معادل دو برابر مال برده شده و همچنين رد مال است.


مي‌توان گفت که مجازات سنگيني براي اين عمل در قانون راجع به فروش مال غير و ماده واحده تشديد مجازات مرتکبين ي پيش بيني شده است.



وکيل متخصص استرداد جهيزيه و وکيل متخصص خانواده


همانگونه که در بالا نيز عرض شد، اولين راه براي استرداد جهيزيه و تشخيص ماهيت حقوقي جهيزيه، تعيين نوع دعواي استرداد جهيزيه است که به صورت حقوقي يا کيفري طرح شود.


شما ميتوانيد براي اطلاع از چگونگي گرفتن جهيزيه با وکيل استرداد جهيزيه به صورت تلفني گفتگو کنيد تا شما را براي مراجعه به شوراي حل اختلاف راهنمايي کند.


شما بايد براي استرداد جهيزيه، دادخواست تنظيم کنيد که در صورت نياز و نداشتن اطلاعات کافي ميتوانيد براي تنظيم دادخواست با وکيل م کنيد.



اگر براي استرداد جهيزيه قصد داشته باشيد که وکيل بگيريد بايد مدارک زير را به وکيل تحويل بدهيد:


مدارک استرداد جهيزيه


اصل سند ازدواج


اصل شناسنامه زن


اصل کارت ملي زن


سياهه جهيزيه معتبر


در صورت نبود اصل سند ازدواج بايد کپي آن را از دفترخانه اي که عقد کرده ايد دريافت کنيد


 


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : جهيزيه ,استرداد ,اموال ,ميتواند ,طلاق ,شوهر ,استرداد جهيزيه ,گرفتن جهيزيه ,براي استرداد ,عنوان جهيزيه ,سياهه جهيزيه ,براي استرداد جهيزيه ,عنوان جهيزيه شناخته ,دادخواست استرداد جهيزيه ,براي گرفتن جهيزيه
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

رزین سختی گیر نهاوندیهای مقیم تهران کانون مطالعاتی صدرا موسسه دا (لرستانی های پایتخت) جهان سیمکارت Elizabeth ويزيت کارت نوين Brandon یادداشت ها گروه مهاجرتی امیدار ، مشاوره پذیرش ویزا